TKI scoping study to the effect of weather and climate variability on renewable energy

April 2022
Author: Stefan Ligtenberg

In dit rapport worden de bevindingen en conclusies beschreven van de scoping studie naar “het effect van de variabiliteit in het weer en klimaat op de productie van duurzame energie met zon en wind en het weersafhankelijke energieverbruik in Nederland” die Weather Im-pact heeft uitgevoerd in opdracht van RVO, TKI Wind op Zee en TKI Urban Energy. Het doel van deze studie is om de behoeften en vragen van de energiesector op het gebied van meteorologie en klimaat te inventariseren, de relevante kennis in het meteorologische vak-gebied in kaart te brengen en beide vervolgens te combineren om zo concrete onderzoeks-vragen op te stellen.

Het weer, en de variabiliteit daarin, zijn een belangrijke factor in de energiesector, maar te-gelijkertijd ook een lastige factor. Er is veel wetenschappelijke kennis over het weer en over
klimaatverandering, maar dit is moeilijk te combineren met de alledaagse praktijk. Tot voor kort was de invloed van het weer vooral belangrijk voor de vraag naar energie. Maar door het toenemende aandeel van duurzame energieproductie, gebaseerd op zon en wind, is de invloed van het weer op de aanbodkant ook steeds belangrijker. Als in de toekomst energie uit duurzame bronnen het merendeel van de energieproductie betreft, is kennis over het weer en de variaties daarin essentieel.

Er is al onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de variabiliteit in het weer op de productie van duurzame energie. Ook zijn er studies uitgevoerd naar bijvoorbeeld het verbinden van verschillende energieproductielocaties om ruimtelijke variaties op te vangen. Deze on-derzoeken zijn van groot belang, want de resultaten vormen de basis voor het maken van beleid en het vormgeven van de toekomstig energie-infrastructuur in Nederland. Daarbij kan het gaan om de verwachte energieproductie en -vraag, maar ook over de transportca-paciteit van energie en de benodigde capaciteit voor het tijdelijk opslaan van energie.

Gedurende de winter 2021/2022 heeft Weather Impact ca. 20 interviews afgenomen met ver-schillende partijen in de energiesector, zoals bijvoorbeeld beleidsmakers, netbeheerders, energiebedrijven en wetenschappelijke instituten. In Appendix A is een overzicht van de gesprekken te vinden. Ook is er een beknopt literatuuronderzoek gehouden. Hierdoor is een goed een breed beeld ontstaan van de huidige kennis en gebruik van meteorologische data en waar dit verbeterd zou kunnen of moeten worden.

Download the full report below. (in Dutch)

Download scoping study