TKI study – Impact van klimaatscenario’s op de warmte en koudevraag voor de gebouwde omgeving

December 2023
Author: Stefan Ligtenberg

Als vervolg op het onderzoek naar het effect van de variabiliteit van weer en klimaat op duurzame energie, heeft Weather Impact in opdracht van TKI Urban Energy een onderzoek uitgevoerd naar het opzetten van klimaatscenario’s voor de toekomstige warmte-/koeltevraag van gebouwen. Door klimaatverandering neemt de gemiddelde temperatuur toe, maar ook de kans op extremen daarin. De eerste keer dat het in Nederland 40 °C werd in juli 2019 staat iedereen nog helder voor de geest. Deze toenemende kans op hitte-extremen heeft ook invloed op onze leefomgeving en de gebouwen waarin we wonen en werken. Zeker versteende gebieden in steden kunnen makkelijk 3-5 °C warmer zijn dan de omgeving waardoor hittestress nu en in de toekomst een steeds groter probleem wordt.

Met een gebouwmodel kan worden berekend wat het effect van het weer buiten is op het leefklimaat binnen, en daaropvolgend wat dit betekent voor de verwarmings- en koelingsvraag in de winter/zomer. Het laatste is een belangrijke -en onzekere- inputparameter voor de energietransitie. Deze gebouwmodellen maken vaak gebruik van een standaard representatief klimaatjaar. Dit doet echter geen recht aan het veranderende klimaat en de toenemende kans op extremen daarin. Het is dus gewenst de bestaande klimaatjaren uit te breiden met maatgevende klimaatjaren voor de toekomst. De KNMI Klimaatscenario’s bieden hiervoor een goede wetenschappelijke basis en de planning van deze opdracht sluit aan bij de publicatie van de 2023 KNMI Klimaatscenario’s in oktober 2023.

Het doel van deze opdracht is om bij de belangrijkste stakeholders uit de overheid, wetenschap en gebouwsector te inventariseren wat de wensen en eisen zijn voor maatgevende klimaatjaren voor de toekomst en deze vervolgens samen te vatten in een productformulering. Belangrijk hierbij is dat deze formulering breed gedragen is en dat zowel de wetenschappelijke haalbaarheid als de bruikbaarheid en toepasbaarheid voor bouwfysische- en energietransitiemodellen voldoende zijn geborgd. Vervolgens kan op basis van deze productformulering de gewenste data worden ontwikkeld.

Download the full report below. (in Dutch)

Download report